Aranyélet az Aranyvackorban

Beszélgetőtársam Rezessy-Rumbach Magdolna, a bakonyszentkirályi Aranyvackor Vendégház háziasszonya

Szinte hihetetlen, hogy egyre több fiatal pár foglalkozik falusi vendéglátással. A kezdet kezdetén a gyerekek kirepülése után a nagyszülők adták ki az amúgy üresen kongó szobákat, részint, hogy a ház fenntartásának költségeit valahonnan előteremtsék, részint pedig azért, hogy a házat megtöltsék élettel. Manapság azt veszem észre, hogy egyre több kisgyermekes család szeret bele csöpp magyar falvakba, régi parasztházakba, és álmodja meg azt a visszavonulásra, kikapcsolódásra alkalmas kis szigetet, melyet szívesen megoszt másokkal. Hasonlóképpen volt ezzel Rezessy-Rumbach Magdolna és férje, akik a Bakonyban töltött sok-sok vakáció emlékét építették bele vendégházukba, hogy ország-világnak megmutassák a táj szépségét és a vidék vendégszeretetét.

 

Veranda

Mikor nyitotta meg kapuit az Aranyvackor vendégház és milyen volt a vendégek visszajelzése?

2017 augusztusában nyitottuk meg Bakonyszentkirályon a felújított parasztházunkat, és már a megnyitás után nagy érdeklődést mutattak a vendégeink az Aranyvackor iránt. Az első vendégeink családok voltak, kisebb-nagyobb gyerekekkel, és teljesen odavoltak a házikóért. Szinte mindegyik úgy gondolta, hogy ide vissza kell még térni, mert jól érezték magukat a házunkban, és mert olyan sok program van még a környéken, amit nem tudtak 2-3 nap alatt megnézni.

 

Úgy tudom, nem turisztikai szakemberként dolgoztok. Mégis honnan jött az ötlet, hogy falusi vendégház kialakítására adjátok a fejeteket?

Valóban nem vagyunk turisztikai szakemberek, csak jó megérzéssel és igényességre törekvéssel „megajándékozottak”. No, persze azt sem hallgathatjuk el, hogy a férjemmel mindketten közgazdászok vagyunk, ami nem egy hátrány családi vállalkozás beindítása tekintetében.

Az ötletet egyébként maga a Bakony adta: rengetegszer felkerestük, és visszajártunk nyaralni, keresve, kutatva a minőségi vendégházakat, amik ráadásul gyerekbarátok is, hiszen a három gyerekünkkel fel volt adva a lecke. Bakonyszentkirályon járva láttuk az „eladó” táblát ezen a kis bájos parasztházon, és rögtön beleszerettünk. Kicsit magunkra is gondolva kezdtük felújítani, és otthonosítani a házikót. Arra gondoltunk, hogy amennyi szépséget, nyugalmat, és csodát láttunk, kaptunk a Bakonytól, azt mind szeretnénk továbbadni a vendégeinknek is. Lássák, érezzék ők is, töltődjenek fel, és éljék meg együtt a minőségi időt!

 

Szinte könyörög a pázsit a rohangáló gyerekekért

Milyen állapotban vásároltátok a házat és mi volt a tervetek vele? Mire vagytok a legbüszkébbek a végeredményből?

A házikót már nem lakta senki, igen elhagyatott, magányos és szomorú volt. Közel 90 éves létére nagyon jól tartotta magát, persze egy nagy alapos felújítás ráfért. Tudtuk, hogy az autentikus külső jegyeket szeretnénk megtartani, de a „belső tartalom” feleljen meg a modern kori ember igényeinek. Két nagyszerű építész szakemberrel együtt álmodtuk meg, majd a bakonyi szakemberek segítettek a megvalósításban, karöltve a mi kétkezi munkánkkal. Most él megint a ház, már nem szomorú, mosolyog végre. Melegség, kedves emberek töltik meg, és töltődnek fel maguk is.

A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy a gyerekeink keze munkái, alkotásai tették fel a pontot az i-re. A szobák képeit ők festették, és folyamatosan alkotnak még, hogy otthonosabb legyen. Az aranyvackor szimbólumot, a körtét látják mindenhol. Ha például találnak egy körte alakú kavicsot, rögtön kifestik, és viszik a Bakonyba az Aranyvackorba.

 

Kiknek szántátok a vendégházat, és ennek tükrében kik voltak az első látogatók?

Igen, mindenki valamilyen szinten magából indul ki, így mi sem tehettünk másként: a jelszó a CSALÁD volt, és úgy tűnik ennek a szellemisége átment a vendégek tudatában, mert tényleg a családok keresik első sorban. Természetesen volt már egy romantikázni vágyó, kedves fiatal pár is a vendégünk, és nagyon örültünk nekik, mert megszerették a házat, és ők is megtalálták az örömüket benne. Vendégeltünk már meg barátokat is, akik rég nem találkoztak, és az ország több különböző pontjáról az Aranyvackorban „jöttek össze”, ahol jókat beszélgettek, kirándultak a környéken. Az idősebb generációt is szívesen fogadjuk, nekik a nosztalgiázás, a nyugalom, és szépség nyújthat élményt.

 

Játszósarok – nem csak gyerekeknek

Ti magatok is nagycsaládosok vagytok, jól ismeritek a gyermekkel utazók igényeit. Mi az, amiben segítségére lehettek a gyerkőcökkel érkező vendégeknek?

A házat úgy alakítottuk, hogy a gyerekekkel/ babákkal érkezők minden igényét kielégítsék: babafelszerelések, gyerekjátékok minden korosztály számára megtalálhatók. Ha a szülők egy kicsit megpihennének a lócán, vagy a pajtában, a gyerekek kint a kertben biztonságban tudnak játszani, mert ott aztán van bőven felfedezni való. Emellett rengeteg családi program van a környéken, mert nagyon jó helyen található Bakonyszentkirály: erdő mindenfelé, ugyanakkor a Balaton közelsége tud vizes élményeket nyújtani nyáron, és sok nagyobb város (Zirc, Veszprém) is gyorsan eléhető, ha kulturális programokra lennének kíváncsiak. Programok tekintetében személyre szabottan tudunk tippeket adni (mert mi is sok mindent kipróbáltunk már), vagy éppen kedvezményeket a környékbeli együttműködő partnereink segítségével.

 

A vendégház egész évben várja a látogatókat, milyen programlehetőségek közül válogathatnak vendégeitek a ház körül és a környéken?

Egész évben fogadóképes a házunk, egész évben főszezonunk van. A téliesítésnek köszönhetően – termosztát segítségével – egy gombnyomással be lehet állítani a kívánt hőmérsékletet, és bent a kellemes melegben lehet a gyerekjátékokkal játszani, társasozni, együtt melegedni. Télen a síelés kedvelői is jó helyen vannak, mert az Eplényi Síaréna 22 km távolságra van, ahol gyermek síoktatás is zajlik. A bakonyi dimbes-dombos utcácskák meg nagyon jó szánkópályák: a lejtős havas utcán nagyon jól csúszik a szánkó.

Pajta – helyet ad a játéknak vagy a baráti beszélgetéseknek

Jó időben rengeteg kinti családi programlehetőség van: számtalan hosszabb-rövidebb kirándulóút a Bakony ősbükköseiben (Cuha-völgye, Ördög-árok, Gyilkos-tó Bakonybélben, stb.) az utcánk végéből is indul pár. A meseszép Cseszneki-vár 15 perces sétával elérhető. A kalandparkok (Vinye- Szent László Kalandpark, Sobri Jóska Kalandpark), a balatoni strandok ( Csopak, Balaonfüred) is elérhető távolságban, továbbá élményfürdők (Pápai Élményfürdő, Győri Rábaquelle, Székesfehérvári wellness) gazdagítják a környéket. A bakonyi városok: Zirc látnivalói, Veszprém nevezetességei, és az Állatkert, továbbá Pannonhalma (apátság).

Lehet a környéken lovagolni, és meg kell említeni a cseszneki Via Ferratát (vasalt út a mászás kedvelőinek). Nagyon kedves, megfizethető éttermek vannak a környéken a Bakony különleges ízvilágával. És még sorolhatnám, de ezeket személyesen érdemes megcsodálni!

 

Milyen elképzelésetek van a jövőre nézve? Van még olyan része a háznak, ami kialakításra vár, netán tervezitek új szolgáltatások bevezetését?

Igen. Nem álltunk meg, és sose fogunk, mi mindig fejlesztünk. A véleményünk, hogy egy jó vendégház folyamatosan halad a korral és a vendégeink igényeivel. Mindig alakítunk rajta a vendégek javaslatára is.

Tervezzük, hogy egy kisebb apartmant is megnyitunk hamarosan, ami a maga 4 fős kapacitásával az idősebb generáció, vagy fiatal párok/ kisebb létszámú családok felé nyit. Sok ilyen jellegű megkeresésünk is volt, akiknek a kisebb lakrész megfelelőbb lett volna, mint a nagyobb parasztház. Azon munkálkodunk, hogy minél több család átélhesse a Bakony nyújtotta szépséget és élményeket.

Mottónk:

“Az Aranyvackorban jól megfér a régi idők hangulata a mai kor igényeinek megfelelő környezettel, és a természet békéje és nyugalma a fiatalos lendülettel. Ezért is érdemes betérni hozzánk!”

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.