Szüreti sertés csülök

Minden ízében szüret

Itt a szüret ideje, mi mással is vendégelhetnénk meg segítő barátainkat, mint egy kiadós ebéddel. Csak arra ügyeljen a szakács, hogy eleget készítsen az ízletes ételből, nehogy az utolsó falaton kapjanak hajba a szüretelők!

 

Hozzávalók:

  • 1 db kicsontozott (nem füstölt) hátsó csülök
  • 150 g gomba
  • 100 g főtt füstölt sonka
  • 50 g vöröshagyma
  • 10 g fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl must
  • 0,5 dl étolaj vagy egy evőkanál zsír
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors

Elkészítés:

A megtisztított, megmosott nyers csülökhús belső felületét megsózzuk, felcsavarjuk, kötöző spárgával – sonkakötözéssel – összekötjük, majd enyhén sós hideg vízben feltesszük főni. Kuktában gyorsabb a művelet, de akár előző nap is megfőzhetjük a csülköt.

Közben a finomra vágott hagymát lepirítjuk a zsiradékon, hozzáadjuk a gombát, majd tovább pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyemzölddel és puhára pároljuk. Elkeverjük benne a sonkát és a fokhagymát, felengedjük a musttal és hozzákeverjük a tejfölt. Kiforraljuk.

A megfőtt csülköt kissé kihűtjük, a kötözőanyagot eltávolítjuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Tűzálló tálra rakjuk, bevonjuk a tejfölös-gombás raguval, majd előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Párolt rizzsel vagy főtt burgonyával tálaljuk.

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.