Túlélési tippek nagycsaládos vakációhoz

Nincs mit szépíteni, a nyaralás egy, kettő, pláne több kicsi gyerekkel korántsem olyan pihentető, mint várnánk az indulást megelőző készülődés alatt. Ha egészen korrekt akarok lenni, nagyjából ugyanazok a vívódások, hercehurcák és nyűgök jelentkeznek akkor is, mint otthon, csak apa nem megy dolgozni és persze a nagy melegben a strand, a Balaton, vagy a tenger vize igazán enyhülést hoz. Íme néhány tipp, hogy hozd ki a legjobbat a családi vakációból.

Keresd a megfelelő szállást

Itt mindent megtalálsz, amire szükséged lehet

Itt mindent megtalálsz, amire szükséged lehet

Úgy is fogalmazhatnék, keresd a nyugalmat! Ez fokozottam igaz akkor, ha nyüzsgő városból, pörgős munkahelyről indulsz pihenni! A méregdrága, zsúfolt szállodában épp ugyanazokkal az emberekkel leszel összezárva, akiket szeretnél kipihenni!

Érdemes kipróbálni a kisebb-nagyobb településeken lévő magánszálláshelyeket, családi panziókat, ahol a magatok urai lehettek, nem kell másokhoz alkalmazkodni, saját ritmusotokban tölthetitek napjaitokat. Emellett biztosak lehettek benne, hogy a vendéglátótok is mindent megtesz majd kényelmetekért, hogy máskor is visszatérjetek hozzá és vigyétek jó hírét.

Bababarát

DSC_0203

Bababarát fürdőkád, igazán jó móka

Manapság sok kisebb-nagyobb szálloda, magánszállás nyújt bababarát szolgáltatásokat. Érdemes a szállás kiválasztásánál ezt is figyelembe venni, mert megkönnyítheti a bepakolás és a csomagtartó terheit, ha nem kell otthonról vinni az utazóágyat, a kismotort, meg az etetőszéket.

Pakolás

DSC_0233

Egy kis mókával a pakolás is gyerekjáték

Jó előre készíts listát (akár témákra lebontva, mint például evés, alvás, strandolás, higiénia stb.), függeszd ki egy jól látható helyre, ahol bármikor hozzáírhatsz még egy-két dolgot. Ez nagyban megkönnyíti a csomagolást, mert csak ki kell pipálni az eltett holmikat, és nem kell azon gyötrődni, hogy mi kell még!

Lélekben készülj fel rá, hogy minden körültekintésed ellenére valami biztosan otthon marad. Ha nem a pótolhatatlan alvótárs, akkor nincs semmi gond, a többit út közben egy pihenő alkalmával, vagy a nyaralóhelyen is be lehet szerezni!

Hosszú úton

Ha olyan hosszú útra indulsz gyerekeiddel, ami már az alvásidőt meghaladja, érdemes egy hosszabb pihenőre időt szánni. Jó előre tájékozódj róla, hogy az útvonaladon van-e olyan attrakció, ami izgalmas lehet. Ennek érdekében akár kisebb kitérőt is érdemes tenni, hiszen a gyerekek biztosan meghálálják, ha nem kell négy-öt órát egyvégtében autókázni. Egy kis rokonlátogatás, állatkert, skanzen nézés vagy játszóterezés felüdülés az elzsibbadt lábaknak és az unatkozó buksiknak.

DSC_0543

Macietetés Veresegyházán

Nekünk nagyon jó szolgálatot tettek Bartos Erika meséi, mert amellett, hogy kinyújtóztathattuk tagjainkat utazás közben – mi konkrétan a Veresegyházi medveotthonban -, a nyaralás után sokszor felidézhettük emlékeinket a könyv segítségével.

De a leghatékonyabb módszer – nálunk ez vált be, így mindenkit erre buzdítok! –, ha a nyaralást osztod két részre. A hőn áhított úti cél felé félúton biztosan találsz még egy olyan várost, vagy fürdőhelyet, ahol szintén szívesen eltöltenél pár napot! Ne is gondolkodj tovább, foglalj ott is szállást néhány éjszakára, a szülők is és a gyerekek is élvezni fogják az extra kalandot, ráadásul az „igazi” nyaralásra sem fogtok lestrapálva, idegesen, nyafogó csemetékkel megérkezni.

DSC_0522

Úton

A nagyobbaknak, akik már nem alszanak, szerezz be egy-két olvasni valót, fejtörő magazint. De hasznos lehet egy mágneses játék is, aminek a darabkái biztosan nem szóródnak szét az autóban. A mi gyerekeinknek van egy-egy kicsi hátizsákjuk, a kézipoggyász. Ami ebbe belefér, azt felhozhatják a “fedélzetre”.

Az utazás során jól jöhet egy általatok összeállított zenei album is. Kedvenc dalaitokat együtt énekelve rövidebbnek tűnnek majd a távolságok.

Az együtt töltött idő

P1100722

Vedd ki a részed a munkából!

Mindenkinek van mit kipihenni! A szülőknek a munkahelyi stresszt, az otthoni tennivalókat, a kisebbeknek az ovit és az anya, apa hiányát, a nagyobbaknak a suli és a különórák fáradalmait. Merítsetek erőt egymásból! Legyen az egész nyaralás célja az együtt töltött idő maradéktalan kihasználása! Így teljesen mindegy, hogy egy metropoliszban vagy a világ végén pihentek, csak legyen minél több közös programotok! Ne add le a gyerekeket az animátorokhoz, inkább tanítsd meg víz alá merülni, másszatok fel egy kilátóhoz, vagy rendezzetek nagy kártyapartit a medence partján! Ülj be a kicsikhez a homokozóba, pancsoljatok sokat, hancúrozzatok! Hidd el, csillogó szemei nagy titkokat fognak elárulni!

Barátokkal, nagyszülőkkel

P1150134

A mamát mindenre rá lehet venni! Szó szerint…

Te kit vinnél magaddal a nyaralásra? Senkit, főleg a kotnyeles anyóst nem?

Pedig érdemes megfontolni a dolgot, rengeteg észrevétlen segítséget nyújthat néhány plusz kéz! Ha csak arra gondolok, hogy mennyi időt töltök a parton, miközben az egyik gyerek délutáni álma felett őrködöm… Nem beszélve arról, hogy könnyebb este kicsit elszökni kettesben a pároddal, ha ott van a mama, aki vigyáz a lurkókra.

De ha baráti társasággal kelünk útra, akkor is egyszerűbb a kisebb-nagyobb programokat kivitelezni közösen, sőt a gyerekek is szívesebben töltik az időt kortársaikkal, mint a felnőttekkel. Emellett még a szállás árából is faraghattok, ha több felé oszlik a költsége.

Akáció, vakáció

Amint beszállsz az autóba, tudatosítsd magadban, hogy most kezdődik a nyaralás, ami csak arról szól, hogy jól érezzétek magatokat, egymással foglalkozzatok, játszatok, pihenjetek! Most mindenre lesz idő, amire otthon nem jut; beszélgetésre, olvasásra, láblógatásra, közös játékra. Semmi más nem számít, csak a csillogó szemek és a feltöltődő lelkek.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.