A Pünkösdi ünnepkör

Jó móka! Egy nap lógás a munkából, suliból…

De tudod-e, mit ünneplünk Pünkösdkor, hogy miért ilyen kiemelt ünnepe ez a keresztény egyháznak, és miért esik minden évben más dátumra?

betane

A kelta Betane ünnepével a tölgyfát tisztelik meg.

Ősidők óta ünneplik a népek szerte a világon a tavaszt, az újjászületést, az első gyümölcsöket és megfelelő helyeken az első aratás terményét. Ezen ünnepeket később keresztény tartalommal ruházták fel, így lett az aratási hálaadó ünnep a Szentlélek kiáradásának napja. Egykoron az első kéve learatott zsenge búzáért adtak hálát, Krisztus feltámadásával azonban új értelemet nyert az ünnep. Mint az első kéve learatott búza a sikeres aratás jelképe, úgy lett Jézus feltámadása a benne hívők jövendő feltámadásának záloga.

NagyLaszlo-Puenkoesd

Galamb és lángnyelvek, a Szentlélek kiáradásának jelképei

A Szentírásban több helyen is megjósolják a Szentlélek eljövetelét, mely új szívvel és új lélekkel tölti meg az embereket. Ez pedig történetesen az első pünkösdön történt meg Jézus feltámadása után ötven nappal. Elnevezése is innen ered: „pentekosztész” görögül ötvenediket jelent. Ekkor történt, hogy az első aratás ünnepére (mely az Isten által elrendelt áldozó ünnepek egyike) összegyűlt tanítványok leszámoltak minden hitüket érintő emberi tényezővel, és kizárólag Krisztus Lelkét óhajtották életük vezérlőjének tekinteni. Mivel hosszú évek óta nem volt egyetértés a tanítványok közt, ezért eme jeles napon, amikor végre egyezségre jutottak, a Szentlélek szélzúgás és lángnyelvek közepette kiárad és megtöltötte testüket. Ezután pedig az apostolok más-más nyelven kezdtek beszélni, így a különböző országokból összesereglett hívek megértették Isten csodáit, saját nyelvükön, de közösen kezdtek imádkozni, ezzel pedig még több követőt állítottak maguk mellé.

Elmondható, hogy a keresztény kultúrkörben a prófécia beteljesedését és az emberek egyetértését, együttes hitvallását ünnepeljük Pünkösdkor.

Mozgó ünnep, mely a Húsvét ünnepéhez igazodik. A Húsvét dátumának meghatározása sokáig vita tárgya volt a különböző egyházak közt. Az első niceai zsinat 327-ben határozott úgy, hogy az egyház tagjai a Húsvétot ugyanazon a vasárnapon ünnepeljék, éspedig legyen a keresztény húsvét időpontja a tavaszi nap-éjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Innen számítva az ötvenedik napra esik Pünkösd.

Az ünnephez tartozó népszokások inkább a régmúltra, pogány szertartásokra vezethetők vissza. A tavaszt, a megújulást jelképező szokásaink egyike a májusfa állítás, mely egyben az udvarlási szándék jele is. Egyes helyeken szokás a kerítéseket, ablakokat zöld ágakkal, virágokkal díszíteni, hogy távol tartsák az ártó szellemeket.

Európa-szerte hozzá tartozik a tavasz köszöntéséhez a pünkösdi királyválasztás. Ezen a napon ügyességi versenyekkel választották ki a közösség legényei közül a legméltóbbat, aki bizonyos ideig (néhol csak egy napig, máshol egész éven át) viselhette a kitüntetett címet. Ezzel sok előjog is járt, például minden esküvőre, mulatságra hivatalos volt, a falusiak kontójára ingyen ihatott a kocsmában vagy jószágait ingyen őrizték. Mivel a pünkösdi király „hivatali ideje” csak rövid időre szól, ezért a mulandóság jelképe is lett.

Pünkösdi-királyné

Lányok ünnepe

A pünkösdi királyné menete inkább termékenységi szertartás, ahol négy falubéli hajadon kísért körbe egy ötödiket – ő volt a legkisebb, a legártatlanabb és a legszebb. Házról házra járva termékenységvarázsló énekekkel, mondókákkal köszöntötték a lakókat, akik adományokkal, ajándékokkal hálálták ezt meg. Az ünnepe hagyományos színe a piros, amely emlékeztet arra, hogy a Szentlélek tűz formájában áradt szét. Ez a jelkép megjelenik a népdalokban és az ilyenkor nyíló pünkösdi rózsában, melynek szirmai bíbor lángnyelv alakúak és sokszor a templomok, kegyhelyek feldíszítésére használták.

Sok helyütt tartottak és tartanak ma is Pünkösd napján bűnbánó zarándoklatot, búcsút. A legismertebb ilyen esemény a csíksomlyói búcsú, mely mára a magyarság összetartozásának jelképe és fontos találkozási pontja lett.

A régiek tudták, hogy ilyenkor, az igazi zsongó tavasz beköszöntével meg kell állni egy kis időre, erőt meríteni a nyári munkálatok előtt, hogy a télire szánt betevő bőséges legyen. Emellett ilyenkor esedékes a párválasztás és a családalapítás is.

Azt kívánom hát, hogy álljunk meg mi is egy nagy lélegzetvételre, töltődjünk fel energiával az év hátralévő részére, hogy kiegyensúlyozottan térhessünk vissza munkánkhoz és mindennapi tevékenységeinkhez egyaránt!

  • A tavasz színei

Források: www.biblia.hu, www.wikipedia.hu

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.