Környezetbarát + High tech = Segway

DSC_0685Az utóbbi években nagy erőkkel törnek be a turizmus területére különféle környezetbarát járgányok, illetve közlekedési megoldások, ezek közül mutatjuk most be a SEGWAYT. Mivel nem is olyan rég módomban állt kipróbálni, és fantasztikus élményekkel tértem haza, elhatároztam, hogy utána nézek és megosztom tapasztalataimat olvasóinkkal.

Adott két nagy kerék, meg egy függőleges kar, na és egy kis hely a lábaimnak. Mi lesz ebből? – gondoltam. Amikor először felszálltam, meglepődtem, hogy két keréken egyensúlyban maradok. Bár fura mozdulatok kellenek a jármű mozgatásához, fél órán belül rá lehet érezni a mikéntjére, onnan pedig már gyerekjáték az irányítás és szabad az út a legkeskenyebb helyere is. A titok a csúcstechnológiában rejlik, amit igen kis helyre, a talpunk alá sűrítettek.

Szinte hihetetlen, mi minden elfér egy talpalatnyi helyen: két számítógép, két akkumulátor, két motor és öt giroszkóp! Hogy mire is kell ennyi kütyü? A szerkezet önmagát egyensúlyozza, és hogy ezt elérje, másodpercenként százszor kell ellenőriznie szerkezetét és utasát, így a számítógépeknek jócskán van dolguk. A motor elektromos, így a környeztet csak minimálisan terheli és a hangja sem zavaró. Sagway-jel 20 km/órás sebességet érhetünk el, ami nagyjából megfelel egy kerékpár átlagsebességének, de az agyunk és egyensúly érzékeink tornáztatásán kívül nem terheli testünket. Anélkül élvezhetünk egy városnézést, hogy beleizzadnánk, mégis mindenhova eljuthatunk. Ezért előnyös például kisgyerekeseknek, vagy mozgásszervi problémával küzdőknek, akiknek nehéz hosszú távokat megtenni. Ezzel az ügyes szerkezettel ők is könnyedén mozoghatnak városon kívül vagy belül, terepviszonyoktól függetlenül.

A Segway-t kipróbálhatjuk városi utakon és kedvelt kiránduló helyeken egyaránt. Mindkét esetben igaz, hogy kölcsönözhetjük egyéni használatra is, vagy kérhetünk túravezetést is. A vezetett túrák természetesen igazodnak a résztvevők fizikai adottságaihoz, terhelhetőségéhez. A Balaton körül szervezett túrák többsége a kerékpárutakat is használja.

Hogy kiknek ajánlják a járgányt: nagyjából alsó és felső súlykorlátja van használatának, 12 éves kor alatt pedig hozzá kapcsolható utánfutóban ajánlott utazni. Ezen kívül terhes nők számára nem ajánlott. Akár vezetett túrán veszünk rész, akár magunk indulunk útnak, akár városban, akár terepen gurulunk, bukósisak használata kötelező.

Remélem, sikerült kedvet csinálni a jármű kipróbálásához így a nyár elején és a nyaraláson már keresni fogja a kedves olvasó a Segway-túra lehetőségeket! Kellemes gördülést kívánunk!

DSC_0687

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.