Fába szorult féreg

Gyermekként többször is megkaptam egy-egy balul sikerült mozdulat és esés után, hogy ne ordítsak már, mint a fába szorult féreg! A gyerekek igen gyorsan tanulnak, így én is hamar elsajátítottam mi is ennek a rövid kis mondatnak az értelme: Vegyem lejjebb a hangerőt, legyek csendesebben.

aranysakal_1

Aranysakál

Azt azonban csak ne mrég tudtam meg, hogy még szüleim sem tudták pontosan mit is jelent a kifejezés: „Ordít, mint a fába szorult féreg”.

Most őszintén, Ti láttatok már üvöltő gilisztát, kukacot, vagy hernyót? Én sem. Ráadásul hogyan szorult be a fába? Bemászott a kéreg alá és odaszorult? Vizuális típus vagyok, de ez teljes képzavar.

A megoldáshoz nyilván kicsit mélyebbre kell ásni, kezdjük a féreggel. Mit is jelenthet itt a féreg? Nem, nem hernyót. A féreg jelen esetben a toportyánféreg. Na, közelebb kerültünk? A toportyánféreg nem más, mint a 90-es években újra Magyarország déli vidékein felbukkanó (és azóta hatalmas területeket meghódító) aranysakál (avagy nádi farkas, csikasz) régi, népies neve. Az aranysakál az 1900-as évek elején pusztult ki a Kárpát-medencéből, most azonban visszaköveteli magának az életterét.

aranysakal_2

Aranysakál a Budakeszi Vadasparkban

Rendben, megvan mit is jelent a féreg, na de hogyan tud beleszorulni egy sakál a fába, és főleg miért? Igaz, ami igaz, manapság ritkán hallunk arról, hogy egy sakál, vagy róka megdézsmálja a baromfiudvart (pedig a V.U.K.-ban még szurkoltunk is a rézbőrű ragadozónak, ugye?), pedig mostanában is előfordul falun, hogy egy-egy róka megrövidíti a gazdát evvel-avval. Ez nyilván több, mint 100 évvel ezelőtt is így lehetett, ezért aztán csapdákat állítottak a nemkívánatos vendégeknek, méghozzá fából. És evvel készen vagyunk! 🙂

Megfejtettük ezt a képzavart.

Az ordító fába szorult féreg nem más, mint egy üvöltő, vonyító aranysakál amelyik egy fából készült csapdában vergődik.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.