Sütőtök lekvár

Mindig zamatos

Az ősz és a tél íze és színe egész éven át! Kenyérre kenve vagy sültek mellé pikáns mártogatósnak is kiváló ez a vitamindús finomság. Vigyázat, szénhidrátban gazdag zöldségféle, de emellett rengeteg karotint, A-, E-, C-vitamint, folsavat és pantoténsavat tartalmaz. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő hatású. De mindezeket félretéve egyszerűen csak FINOM!

Hozzávalók:
– 1 szép sárga, érett sütőtök
– cukor
– citrom
– fahéj
– szegfűszeg

Elkészítés:
A tököt vágd négy részre, magját távolítsd el (ha megmosod, kiszárítod, majd lepirítod kicsit, fincsi ropogtatni való lesz belőle), tedd az előmelegített sütőbe, mintha csak egyszerű sült tököt készítenél. Ha megpuhult, kanállal szedd ki a húsát és tedd egy nagyobb főzőedénybe. Kilónkét 25-30 dkg cukrot adj hozzá és facsard bele egy citrom levét, majd tedd a tűzhelyre főni. Ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel. Gyakori kevergetés mellett forrald fel a lekvárt! Vigyázz, nem kell neki sok főzés! Kevergetés közben szépen összetörnek a tökdarabok, de ha a dzsemeket szereted jobban, le is turmixolhatod az egészet. Ha már megfelelő állagú a masszád, forrón töltsd üvegekbe, tetejére szórj késhegynyi tartósítószert, jól zárd le a tetejét. Az üvegeket bugyoláld be jól, hogy csak nagyon lassan hűljenek ki. Aztán mehet a kamrapolcra a szemet gyönyörködtető finomság.
Aki bátor és szereti a pikáns ízeket, főzhet még bele apróra vágott almát vagy narancsot, ez utóbbit héjastul érdemes hozzáadni.

muskat_tok_9 117

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.