Geocaching, a nem is olyan új őrület

  • A felfedezés öröme

A kincskeresés izgalma indította el az első játékosokat tizenöt évvel ezelőtt Amerikában (2000. május 3-án), s immár a Föld számos pontján űzhető ez a – mondhatni – pénztárcabarát szabadidős tevékenység. Nem kell más hozzá, mint egy kényelmes cipő, jó társaság és egy okos telefon.

geocachingA játék mottója nagyon találó, és bármilyen természetközeli szabadidős tevékenységnél megszívlelendő:

„Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat;
ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat;
ne ölj meg semmit, csak az idődet!”

Apának végre nem kell otthon hagyni a méregdrága mobilkütyüjét, sőt, még hasznát is veszi a túra során. A gyereket végre-valahára kirángathatod a friss levegőre a tévé vagy a számítógép elöl, hiszen izgalmas kaland és egy kis ajándék vár rá. Anya pedig büszke lehet magára, hogy ma is tett valamit a család egészségéért. A játék nincs sem korhoz, sem nemhez, sem pedig edzettségi szinthez kötve. Egy adatbázisból a kirándulás megtervezésekor kiválaszthatod a hozzád legközelebb eső, vagy legszimpatikusabb túraútvonalat, és tájékozódhatsz róla – leírások és fotók segítségével – hogy milyen terepre kell számítani. Nincs más hátra, mint felpakolni a pereputtyot, s már kezdődhet is a kincsvadászat.

P1130404

Itt a geoláda épp egy befőttes üveg

A cél tehát megkeresni az úgynevezett geoládát, amely tulajdonképpen bármilyen jól záródó műanyag vagy fém doboz lehet, ami megóvja az esőtől a tartalmát. A ládában találsz egy naplót és egy íróeszközt, amivel feljegyezheted az utókornak, hogy sikeresen teljesítetted küldetésedet, és persze egy apró ajándékot – a kincset – hisz ezért indultál útnak! Jutalmad lehet egy szelet csoki, kis plüssfigura, kulcstartó, vagy egy képeslap, a hangsúly nem az anyagi, hanem az eszmei értékén van. Természetesen az apróság csak akkor vihető el, ha beteszel helyette másikat, hogy a következő felfedező csapat is jó érzéssel távozzon. Végül pedig találsz a ládában egy jelszót, aminek segítségével a geocaching mozgalom hivatalos oldalán is feljegyezheted a sikeres felfedezést, kommentálhatod a túrát, a környéket és az élményt.

És hogy az okos telefon mire jó? Könnyebb rátalálni a kincsre a megadott GPS-koordináták segítségével. Ugyanis a geoláda rejtekhelye általában nem az út mellett van, hanem például egy fa odvában, egy magaslesen, vagy mondjuk elrejtve a gyökerek közt, attól függően, hogy telepítője mennyire volt mókás kedvében. A mobilkészülék használatával valamivel könnyebb rátalálni a dobozkára. Ha nagyon megfogott bennünket a geotúra szelleme, akár mi magunk is telepíthetünk lelőhelyet, ehhez csupán regisztrálnunk kell a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület honlapján, így nem csak művelői, hanem formálói is lehetünk a játéknak.

DSC_0259

A jegyzetfüzet

Ha valakinek (még) nincs GPS-es telefonja, ne keseredjen el, hagyományos, jól bevált térképpel is neki lehet vágni a vadonnak, legfeljebb néhány perccel tovább tart a ládikó megtalálása. Bár az okos telefon sem garancia a gyors kincsvadászatra, hiszen a készülék csak tíz méteres pontossággal tudja belőni a keresett pontot. Tíz méter sugarú körben meg azért van néhány lehetőség elrejteni az uzsonnás doboz méretű geoládát. Így vagy úgy, de mindenképpen érdemes belevágni a kalandba. Túra, játék, felfedezés, ajándék, sport, családi szórakozás egyben. Miért ne próbálnád ki! A jelszó: Irány a természet.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, a következő honlapon még több információhoz juthatsz, és itt találod a hivatalos magyarországi rejtekhelyek koordinátáit is:

www.geocaching.hu

Ha nyaralni mész, akár külföldön is megpróbálkozhatsz a kincsvadászattal. A geocaching nemzetközi weboldalán számos rejtekhely közül csemegézhetsz, és biztosan csodás helyekre juthatsz el. Itt tájékozódhatsz:

www.geocaching.com

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.