Tudatos nyaralás

Ki hinné, hogy nyaralásunk, szabadidőnk helyes tervezésével is sokat tehetünk környezetünk megóvásáért, és a gazdaságunk fellendítésért. Pedig bizony így van, és nem is kell kényelmünkről és az élvezetes programokról lemondani. A szemléletbeli változás viszont elengedhetetlen. Ha hétköznapjainkat is környezettudatosan éljük, akkor a jól megérdemelt szabadság alatt se növeljük ökológiai lábnyomunkat. Ha pedig máskor nem figyelünk erre eléggé, akkor legalább pihenésünk legyen példamutató mások számára.

Környezettudatos nyaralás = Lemondás?

tudatos_nyaralas_1Pótolhatja-e a 2000 m3-nyi mesterségesen zubogó víz egy patak halk csobogását, az idegesítően tolongó tömeg az erdő nyugalmas csendjét, vagy a francia konyhán nevelkedett mesterszakács által kreált menü a jóféle magyaros finomságokat.
Feltettük-e valaha nyaralás előtt azt a kérdést magunknak vagy családunknak, hogy „Mire is van most szükségünk?” Nyaralásról hazatérve sokszor éreztük már úgy, hogy fáradtabbak vagyunk, mint amikor elindultunk. Hogy lehetséges ez?
Az emberek döntő többsége olyan munkahelyen dolgozik, ahol tíz meg száz frusztrált, kollégával, ideges partnerrel, feszült kuncsafttal kerül kapcsolatba. Ilyen hétköznapok után szinte bűn befizetni a nívós nyaralóhelyek valamelyikére, hiszen épp ugyanaz a nyüzsgés, tömeg és őrület vár bennünket ott is, mint amit szeretnénk kipihenni. Sorban állni a múzeumi jegypénztárnál, tolongani az élményfürdő jacuzziájánál, éhesen várakozni a zsúfolásig megtelt étteremben, vagy kora reggel kirohanni a strandra, hogy legyen árnyékos helyünk. Ismerős szituációk? Tényleg erre van szükségünk?
Tudok egy jobb megoldást: valódi pihenés, nyugalom, feltöltődés, a test és a lélek harmóniájának meglelése. Hát nem jobban hangzik? Mindez lehetséges, és nem kell méregdrága külföldi szálloda luxus apartmanját kibérelni hozzá. Elég csupán felkeresni egy csendes vidéki kisvárost vagy eldugott falvacskát, ahol még tudják, mi fán terem a vendégszeretet. És hogy milyen hatással van döntésünk a környezetre és a gazdaságra?

Kisebb ökolábnyomot hagyni!

Nos, először is nem kell több száz vagy ezer kilométert autózni, vagy repülőre ülni, hogy elérjük úti célunkat. Néhány órás kényelmes autókázással, netán tán tömegközlekedéssel eljuthatunk a helyszínre, ezzel több liternyi üzemanyagot spórolunk magunknak, a természetet pedig megóvjuk rengeteg káros anyagtól, és szennyező gáztól. Ha még oly szerencsénk van, hogy vendéglátónk is hasonló, környezettudatos szemléletet vall, akkor ottlétünk sem jelent megterhelést a természet számára. Számos vendégház ügyel ma már a hulladékok szelektív gyűjtésére, a szennyvíz újrahasznosítására, alternatív energiaforrások alkalmazására.
De a helyben termelt zöldségek, gyümölcsök felhasználásával, fogyasztásával is sokat tehetünk egészségünk és a természet védelme érdekében. A kis mennyiségben, vegyszerek nélkül termelt finomságok nem csak ízletesebbek, de tápanyagokban is gazdagabbak, mint a messzi földről éretlenül ideszállított, utóérlelt társaik.

Ha a fogyasztási cikkek mellett szálláshelyből is a hazait választjuk, még a gazdaságra is pozitívan hatunk. Gondoljunk csak bele: keresletünkkel munkát teremtünk olyan vidéken, ahol nehézkes a munkavállalás, a munkába járás, de annál több a felfedezésre váró természeti érték. Ha pedig van munka, méghozzá helyben, akkor nem kell bejárni, vagy beköltözni a városba. Ez pedig kevesebb környezetszennyezést, és élhetőbb várost jelent.

Szívvel-lélekkel

a a okoportaAki falusi vendégfogadásra adja a fejét, tudja, mire vállalkozik. Ma már nem elég bevezetni a vendéget a tisztaszobába, segíteni kell abban, hogy megtalálja a megfelelő programokat a környéken. A mai falusi vendéglátók tisztában vannak házuk tájának értékeivel, így tanácsot tudnak adni, milyen attrakciókat keressünk fel, hol érdemes túrázni, kerékpározni, vízi sportot kipróbálni. Kis kereséssel találunk olyan helyet is, ahol lehetőségünk nyílik megismerni a vidéki gazdálkodást, a kertészkedést, állattartást, s akár aktívan részt vehetünk a ház körüli teendőkben.

Ha pedig csak punnyadni szeretnénk, tegyük ki a „Ne zavarj” táblát, s máris elmerülhetünk gondolatainkban, lustálkodhatunk. A vérbeli szálláskínálók eleget tesznek kéréseinknek és csak annyira vesznek részt nyaralásunkban, amennyire mi kérjük.

Sok falusi vendéglátó ügyel már arra, hogy a mai igényeknek megfelelő nyaralót alakítson ki. Könnyen találhatunk olyan szálláshelyet, ahol az igényesen berendezett szobák és a kényelmes kerti bútorok mellett medence, szauna, masszázs segíti a kikapcsolódást, feltöltődést. A nap végét pedig megkoronázhatjuk egy jó kis kerti sütögetéssel, főzéssel, tábortűzzel, beszélgetéssel.

A kisgyermekes családoknak sem kell aggódni, hogy nem férnek el az autóban a mindennapi holmik. Ha bababarát vendégházat keresünk, ott biztosítanak csemeténk számára kiságyat, fürdőkádat, etetőszéket, esetleg játékokat, így csomó energiát és idegeskedést spórolhatunk meg.

Utózönge

Aki már nyaralt vidéken, annak visszahúz a szíve, mert megtapasztalhatta, milyen otthonról haza menni. Aki most szeretné kipróbálni, milyen felnőtt fejjel a nagyinál nyaralni, csak azt tudom tanácsolni, hogy kutasson, érdeklődjön, kérdezzen, és hamarosan meg fogja találni az igényeinek megfelelő tájat, vendéglátót, programokat.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.