A “zöld fülű” – Interjú Sólyom Lászlóval, a Green Cottage megálmodójával, alkotójával

 

sz_139_green_k

A Green

A XXI. században igen fontos kérdéssé vált a környezet megóvása, a tudatos életmód, a rendelkezésünkre álló energiaforrások felhasználásának újragondolása. Hogy ebben egy vendégház vállalja a zászlóvivő szerepét, napjainkban még ritka, de mindenképpen követendő példa.

Zöld Turizmus: Korábban is foglalkoztak vendéglátással?

Sólyom László: Nem, soha. Kereskedelemmel foglalkozó vállalkozóként dolgoztunk, de azt látom, egyre inkább a multik térhódításával a kereskedelem hajója elment. Nincs az a termék, amit ne árulnának és ne ők lennének a legolcsóbbak. Olyan területet kellett keresni, ahol nincs jelen nemzetközi versenytárs és nem a helyi vásárlóerőt kell alapul venni a bevételek tekintetében.

Honnan jött az ötlet, hogy a régi romos épület alapjaira egy zöld energiával működő vendégházat varázsoljanak?

Amikor kezdett a kereskedelemben elfogyni a levegő, a zöld-energia megtermelése és értékesítése igen kecsegtető lehetőségnek tűnt. Persze nem országunkban, köröttünk már minden ország meghatározta a zöld-energia felvásárlási árat és kis emberek ezrei szereztek ebből bevételt.
Kitanulmányozva a technológiát, ugrásra készen vártam, hogy nálunk is eljön a pont, amikor ilyen beruházást megéri megtenni. Ez sajnos máig nem jött el. Marad az, hogy létrehozok egy viszonylag energiaigényes szolgáltatást, és azt zöld energiával ellátva a bevétel szinte teljes mértékben nyereséget jelent.
Az, hogy egy ilyen épületre esett a választás, szinte magától értetődő, hiszen a romokban is megláttuk a lehetőségét a kedvező elrendezésnek. Engem személy szerint nagyon zavar a manapság divatos – “dobjuk ki, bontsuk le, vegyünk újat” – magatartás.

Nagyon színvonalas a vendégház belső elrendezése és az udvar kellemes helynek tűnik. Saját ötleteket valósítottak meg a szobák és a kert kialakításánál, vagy volt profi segítség? Volt olyan rész, amit saját kezűleg valósítottak meg?

Az utolsó szögig saját munka. Egy mester járt nálunk, ő tette rendbe a tetőt, megjegyezném máig beázik.
Hiszem és vallom, hogy minden azon múlik, hogy akarom-e, és ha igen akkor már csak csinálni kell. Mondjuk ennek a mai világ nem kedvez, mert még akkor is kötelező mestert fogadnom a házam építéséhez, ha 50 szakmám van. A bútorok elkészítése is mind saját ötlet és munka; csak így tudtuk ezt finanszírozni.

sz_139_green_3_k

Zöld hangulat

Mi volt a legnehezebb feladat az átépítés során és mennyi ideig tartott a kivitelezés?

Az összes munka szűken számolva 1,5 évig tartott, szabadidőnkben csináltuk. A legnehezebbnek az utolsó simítások tűntek. Amikor azt hittük minden kész, akkor jöttek az apróságok; csapok berendezés, díszítés stb.
A kiábrándító az, amikor megvásárolunk egy eszközt, berendezést és kiderül, hogy hiába új, hiába ígérnek rá 5 év garanciát, azon a napon kellene kidobni amikor megvesszük. Biztosan állíthatom, szívesebben veszem meg a Németországból kidobott szemetet a “lomisoknál”, mint veszek újat, és sajnos az élet igazolja állításomat. Sajnálattal látom, hogy amit 2000 után gyártottak, a szeméthegyeket gyarapítja csak, és ez még az autókra is igaz.

A végeredmény az lett, amit elterveztek, vagy sok kompromisszumot kellett kötniük?

A végeredmény hasonlít az eredeti álomhoz. De most már a tapasztalatok tükrében fejlesztenünk kell.

Valljuk be, egy házfelújítás tetemes költségekkel jár, hát még akkor, ha az ember a fejébe veszi, hogy környezettudatossá is teszi. Milyen forrásokból gazdálkodtak? Esetleg valamilyen pályázatot igénybe tudtak hozzá venni?

Pályázatot nem tudtunk igénybe venni. Ha egy pályázat mondjuk 70%-ban finanszíroz, akkor sem jó. Ugyanis a legolcsóbb mesterek 2:1 arányban számolnak, ami annyit tesz; a megvásárolt anyag duplája a munkadíj. Na, akkor nekünk ez harmadannyiba került, mintha bárki csinálta volna. Tehát mintha 70%-ot finanszíroztak volna és közben nem kellett mestereket fogadni, így a felújításban a saját kivitelezés sokat segített.

Még csak rövid ideje fogadja a vendégeket a Green Cottage, mondhatni “zöldfülű” a vendégfogadás terén. Keresik a látogatók, van érdeklődés a zöld szemléletű vidéki szálláshely iránt?

Nem állítanám, hogy a zöld tudatosság átütő eredményeket hoz, és erre harapnának a foglalók. De kaptunk sok kedvező visszajelzést, hogy jól gondolkodunk és tetszik, amit létre hoztunk. Hiszem és tudom, hogy jó úton járunk.
Hozzátenném, keserű tapasztalatom van a magukat zöld gondolkodásúnak tartó internetes portálokkal. Akik egy betűt nem írtak rólunk dacára minden törekvésemnek. Meglehet, nem jól kezdtem az ismerkedést, hiszen nem ajánlottam százezreket a pozitív sajtóért cserébe.

Mely korosztálynak ajánlaná a vendégházat és a környéket?

sz_139_green_2_k

Sárga hangulat

Tapasztalat van mögöttünk, még ha csak egy szezon is, azt mondhatom nem korosztályhoz kötött. Talán annyi bizonyos, hogy szinte minden vendégünk gyermekkel érkezett, ami feltételezi, hogy 25 év fölötti családosok fordulnak meg nálunk gyakrabban.
Nem bulizós környéken vagyunk, inkább kirándulások, gyógyfürdők, túrák, élményparkok amit ajánlani tudunk.

Milyen kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak a fiatalabb generáció számára?

A multimédiás garázs és a kerti mozi osztatlan sikert aratott.
A fiatalabbak ismerik és használják is a játékkonzolt, az Y generáció számára ez már hozzá tartozik a mindennapokhoz. De kiváló családi program a közös mozizás is egy langyos nyári estén a kertben elhelyezett kivetítő segítségével.
Akik pedig egy napot sem bírnak ki testedzés nélkül, azok figyelmébe ajánljuk az ingyenes konditerünket. Ezen felül törekszünk rá, hogy a fiatalabbaknak további lehetőségeket kínáljunk.

Mivel teszik vonzóbbá a vendégházat az idősebb látogatók számára?

Mint a legtöbb vendégházban, nálunk is van grillezési lehetőség, de szívesen ajánljuk a “Vendégasztal” szolgáltatásunkat is. A közeli gyógyfürdő vonzó célpont az idősebbek számára, de még tartozunk a korosztály igazi bevonásával. Kora őszre tervezünk lépéseket.

Vendégasztal kínálatuk is a tudatos életmódot tükrözi, ahol az adott idénynek megfelelő alapanyagokból készülnek a finom étkek. Honnan szerzik be az alapanyagokat?

Sikeres és kedvelt a konyhakertünk, ami ott terem, azt szinte kivétel nélkül szívesen fogyasztják a vendégek. A vendégasztal keretében pedig azon elven gondolkodunk, csak olyan ételt szolgálunk fel, amit mi is szívesen megennénk.

Lehetőség szerint ragaszkodunk a helyi alapanyagokhoz, és kihagyjuk a nagyipari élelmiszergyártás termékeit. Nem vagyunk elvakult bioélmiszer rajongók, de amikor valami az, aminek mondják, azt szívesen használjuk. Jót készíteni csak jó alapanyagból lehet.

sz_139_green_1_k

Üvegház – hatás

A növekedés itt korlátozott, csak az adott területen lehet. De másra gondolni sem tud egy kisember, mint hogy megélhetése biztosítva legyen.
A szolgáltatásainkat bővíteni, fejleszteni szeretnénk, hogy még vonzóbb vendégház legyünk, amivel a szezont ki tudjuk szélesíteni és az stabil megélhetést biztosítson nekünk.
Zöld-energia termelésünket a hely függvényében addig kívánjuk fejleszteni, hogy az is tervezhető bevételt hozhasson. Már az idei évben szeretnénk további fejlesztéseket eszközölni, a jövő évi szezont további előnyökkel indítani.

Köszönöm a beszélgetést! Igazán örülök, hogy ilyen friss szemléletet és fiatalos lendületet hoznak a falusi turizmus háza tájára! Sok sikert kívánok a továbbiakban is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.